Wat u zou moeten weten over A2 melk

A2 melk is sinds kort een veelbesproken onderwerp in het nieuws binnen de melkveesector. Consumenten zijn continu bezig met het zoeken van nieuwe manieren om gezond te eten en A2 melk is een trend die hier bij aansluit. Terwijl A2 melk al enkele jaren een veelvoorkomend product is op de markt in Australië en Nieuw Zeeland, heeft het pas vorig jaar zijn entree gemaakt op de markt in Californië (Verenigde Staten) en wordt er in Europa nog nauwelijks iets mee gedaan.

Voor veel mensen is A2 melk een nieuw concept, dus voordat u zich aansluit bij de A2 hype, zijn hier enkele antwoorden op vragen die u wellicht heeft.

Wat is A2 melk?

A2 melk wordt enkel geproduceerd door koeien die twee kopieën van het A2 gen voor beta caseïne hebben.

Om het verder toe te lichten, melk bestaat voor ongeveer 87 procent uit water. De overgebleven 13 procent is een combinatie van lactose, vet, eiwit en mineralen, die samen de vaste component van de melk vormen.

Als we ons focussen op  het eiwit in de melk, is het grootste bestandsdeel van het eiwit caseïne. Ongeveer 30 procent van het caseïne in de melk is beta caseïne. De twee meest voorkomende varianten van het beta caseïne gen zijn A1 en A2, dus elke koe zal of A1A1, A1A2 of A2A2 als genencombinatie voor beta caseïne hebben.

In de Verenigde Staten bevat bijna 100% van de melk een combinatie van zowel A1 als A2 beta caseïne.

Wat is het voordeel van A2 melk?

Onderzoekers denken dat A2 een meer natuurlijke variant van beta caseïne is en dat A1 het resultaat is van een natuurlijke genetische mutatie die heeft plaats gevonden toen vee voor het eerst werd gedomesticeerd.

Dit in beschouwing nemende, zijn er verschillende onderzoeken gedaan om te kijken of mensen A2 melk anders verteren of hierop reageren dan reguliere melk.

Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die alleen melk drinken van koeien die A2 melk produceren, minder vatbaar zijn voor een opgeblazen gevoel en een slechte spijsvertering – dit leidt tot de conclusie dat A2 melk een gezondere optie is dan reguliere melk. De wetenschappelijke werking achter het verschil in A1 versus A2 melk is ingewikkeld, maar onderzoek heeft aangetoond dat verteringsenzymen op verschillende manieren interactie aangaan met A1 en A2 beta caseïne eiwitten. Daardoor worden A1 en A2 melk verschillend verwerkt in het lichaam.

Kun je fokken op A2 melk?

Ja, de enige manier om koeien te krijgen die A2 melk produceren, is in feite om hier op te fokken. De enige factor die bepaalt welke beta caseïne geproduceerd wordt in de melk, is het genenpakket van het dier.

Zuivere A2 melk kan alleen geproduceerd worden door koeien die twee kopieën van het A2 gen in hun DNA bezitten. Elk dier krijgt één kopie van het gen van de stier en één kopie van het moederdier. Om dus een kans te hebben om een dier te fokken met A2A2 genen, zal je met een stier met minstens één kopie van A2 allel en met een moederdier met minstens één kopie van het A2 allel moeten fokken.

Om met 100 procent zekerheid te kunnen zeggen dat een dier A2 melk zal gaan produceren, wanneer ze afgekalfd heeft, moet je een stier met twee kopieën van het A2 gen en een moederdier met twee kopieën van het A2 gen gebruiken.

Komt A2 melk ook voor bij het Holstein-ras?

Traditioneel gezien werden rassen zoals het Jersey en het Britse Guernsey ras gebruikt als voorbeeldras voor het A2 gen. Hoewel deze twee rassen een hogere proportie A2A2 dieren hebben, hebben sommige van de populaire Holstein stieren ervoor gezorgd dat de prevalentie van A2A2 stieren in het zwartbonte ras is toegenomen.

Op dit moment is ongeveer 40 procent van de Holstein stieren die actief worden ingezet voor kunstmatige inseminatie, inclusief dieren gefokt in vooraanstaande fokkerijbedrijven, in het bezit van twee kopieën van het A2 gen. Zelfs 80 procent van de Holstein stieren heeft minstens één kopie van het A2 gen.

Is A2 melk de oplossing voor mensen met lactose intolerantie?

A2 melk bevat dezelfde hoeveelheid lactose als reguliere melk. Patiënten met klinisch vastgestelde lactose intolerantie hebben met A2 melk dus niet de voordelen die lactose-vrije melk wel zal bieden.

Omdat de meeste gevallen van lactose intolerantie zelf gediagnosticeerd zijn, denken enkele artsen dat de oorzaak van de slechte spijsvertering in werkelijkheid gelinkt is aan een A1 aversie in plaats van lactose intolerantie. In deze gevallen zal het drinken van A2 melk de bijwerkingen van het drinken van reguliere melk voorkomen.

Zou u op het A2 gen moeten selecteren in uw fokprogramma?

Met deze nieuwe informatie lijkt het positief om alleen echte A2 melk te produceren. Of het gunstig is om strikt te selecteren op A2A2 genen in uw fokprogramma, zal bepaald worden of er een premie betaald wordt voor A2 melk. Als er geen premie betaald wordt voor het produceren van A2 melk, zal een strikte selectie op A2A2 genen uw genetische progressie en daardoor uw toekomstige winstgevendheid limiteren.

Houd in gedachten bij het vaststellen en fine-tunen van uw genetisch plan, dat u niet de maximale genetische potentie voor productie, gezondheid en exterieurkenmerken zal kunnen benutten, wanneer u alleen A2A2 stieren gebruikt. U zult extra kg melk,  gezondheid en vruchtbaarheid mislopen door meer dan de helft van alle beschikbare stieren uit te sluiten als u zich beperkt tot stieren met enkel A2A2 genen.

Ongeacht uw beslissing wat betreft selectie op A2 stieren, zorg ervoor dat het overeenkomt met het specifieke genetische plan op uw bedrijf zodat u uw winstgevendheid en genetische vooruitgang richting uw doelen kan maximaliseren.

Op de stierenkaart van september 2016 zal informatie verschijnen welke stieren het A2A2 gen bezitten en u kunt hiernaar ook zoeken op onze homepage bij het onderdeel Stier Zoeken.

On Key

Related Posts