AltaSPRING en AltaHOTROD blijven hoog in top 100 TPI

In de fokwaarde schatting van april optimaliseerde het Amerikaans stamboek het rekenmodel voor duurzaamheid (PL) en dochtervruchtbaarheid (DPR). Hierdoor kregen alle Amerikaanse Holstein- en Jerseystieren een lagere fokwaarde voor PL en DPR en dus ook een lagere TPI-fokwaarde. Slechts het rekenmodel werd aangepast en geldt voor alle stieren in de sector. De genetische aanleg van deze stieren blijft onveranderd.

Barbiselle Spring 306&351; Italië

De populaire AltaSPRING blijft in deze indexdraai zeer hoog in de Amerikaanse TPI-lijst staan. Ook in de internationale genomic stierenlijsten zijn een aantal zeer hoge AltaSPRING zonen terug te vinden. Hiermee bewijst hij dat hij zijn uitzonderlijke kwaliteiten makkelijk overerft. De dochters van AltaSPRING geven gemakkelijk veel melk met hoge gehalten. Ze stappen op droog beenwerk dat zeer goed gebruikt wordt. Deze topper behaalt de hoogste uierscore in de Amerikaanse top 100 TPI. Zijn uiervererving is pure wereldklasse!

Een sterke stijger is AltaHOTROD. Bij zijn debuut als fokstier tijdens de vorige fokwaarde liet hij al puike cijfers zien. Nu stijgt hij flink door voor melk en uier. AltaHOTROD geeft grote, brede en diepe koeien met een hellend en breed kruis. Hij past vooral op koeien die melkaanleg en melkkracht nodig hebben. Ondanks het feit dat hij een echte framestier is, worden zijn kalveren toch makkelijk geboren en is hij geschikt voor vaarzen. Hij is bovendien een uitstekende bevruchter (CONCEPT PLUS) en blijft ook gesekst beschikbaar. Zie foto: Ansal Hotrod 460; Italië.

Deze keer debuteert AltaSABRE als fokstier. Deze voormalige Future Star werd reeds in Nederland en Vlaanderen gebruikt als jonge genomic stier. Hij geeft middelgrote en brede melkkoeien die vooral uitblinken in duurzaamheid, celgetal en dochtervruchtbaarheid. AltaSABRE is een betrouwbare pinkenstier en een uitstekende bevruchter (CONCEPT PLUS). Hij komt bovendien ook gesekst beschikbaar. Wie duurzame en makkelijk te managen koeien wil, zet AltaSABRE zeker op zijn inseminatielijstje.

De volle broers AltaRABO en AltaROBLE hebben in Amerika elk meer dan 1000 dochters aan de melk. Hun productie- en exterieurfokwaarden blijven mooi stabiel. De populaire importstier AltaRABO vererft meer kg vet + eiwit dan zijn broer. AltaROBLE laat op zijn beurt nog iets betere exterieurcijfers en gezondheidskenmerken zien. Hij is een echte uierspecialist en fokt zeer sterke, duurzame melkkoeien. Beide stieren blijven bijzonder hoog scoren voor bevruchtingcijfers.

On Key

Related Posts