Indrukwekkende Advantage Tour in Duitsland!

Op 19 september is het dan eindelijk zover! Iedereen druppelt vanaf een uur of 3 ’s middags binnen in het Radisson Blu Hotel in Bremen, wat voor de komende dagen ons verblijf zal zijn. De Duitslandtour is begonnen! Met in totaal 180 mensen uit 25 landen zijn we letterlijk een ‘werelds’ gezelschap.

Op woensdag morgen is het eerste bezoek bij de familie Cordes in Reeβum, ooit begonnen met 24 melkkoeien. Door managementondersteuning, als Alta Value Service deelnemer, is het bedrijf in de laatste 5 jaar sterk gegroeid en dat werpt nu zijn vruchten af. Nu zijn er, mede dankzij een sublieme kalveropfok (tot 1,8 kg melkpoeder-opname per dag!), 750  Advantage melkkoeien met een dagproductie van 39 liter.

’s Middags naar de Familie Luerssen. Wat hier opvalt zijn de strakke protocollen en nauwgezette documentatie van voer- en melkgegevens. Alta maakt hier de koeien drachtig via PayPerPregnancy en er wordt gewerkt met DairyComp 305. De 850 melkkoeien realiseren hier 37 liter melk met een PregRate van 30!

De volgende ochtend begint al vroeg. Om 7 uur zitten we al opnieuw in de bus richting het kleine dorpje Eydelstedt. Op ong. 700m van het dorpje ligt het bedrijf van de familie Brokering. Hier worden 680 koeien gemolken met een gemiddelde productie van 37 liter. Op het bedrijf zitten enkel de koeien die worden gemolken. Op het ouderlijk bedrijf een eindje verderop kalven alle koeien af. Na enkele melkingen komen ze dan naar de nieuwe stal. Het jongvee wordt opgefokt in het oosten van Duitsland. Hiermee kunnen ze de opfokkosten van het jongvee drastisch verlagen.Om 11 uur vertrokken we naar het bedrijf van de familie Witte in Versmold. Dit is een bedrijf met 1250 melkkoeien met een gemiddelde productie van 35 liter. De volledige jongveeopfok wordt op het bedrijf gedaan.  Dit bedrijf wordt gerund door de hele familie. Terwijl Rainer Witte instaat voor de koeien, is zijn broer dat voor de akkerbouwtak en het machinepark. Zijn zus neemt dan weer samen met zijn vrouw de papierwinkel voor haar rekening. Op dit bedrijf werkt elke dag, 365 dagen per jaar een werknemer van Alta. Deze personen staan in voor het volledige vruchtbaarheidsmanagement alsook voor het managen van de versgekalfde koeien. Dit resulteert in een mooie pregnancy rate van 25%. Het bedrijf legt de focus vooral op automatisering om een zo laag mogelijke arbeidskost te hebben op het bedrijf. Het bewijs daarvan is de indrukwekkende Delaval carrousel met een robot voor het dippen van de spenen. De carrousel biedt plaats voor maar liefst 72 koeien. Hiermee worden gemiddeld 380 koeien per uur gemolken.

’s Avonds werd de Advantage tour afgesloten met een hapje en drankje tijdens een boottocht door Bremen.

De gezellige sfeer tijdens de tour in combinatie met de mogelijkheid kennis op te doen op de gastbedrijven en te leren van elkaar, zorgden ervoor dat de deelnemers tevreden terug kijken op de reis. Deze ervaring laat bij iedereen een blijvende impressie achter van Alta’s vooruitstrevende aanpak om waarde te creëren, vertrouwen te bouwen en resultaat te leveren bij klanten over de hele wereld.

Alco Faber/Michiel Van Kerschaver

Wilt u de Tourvideo bekijken of het Tourbook met info over de bezochte bedrijven lezen? Klik dan door naar de Advantage Tour Germany website

On Key

Related Posts