Iedere 5 jaar wordt de genetische basis geherwaardeerd, waarmee de genetische vooruitgang die in deze periode van 5 jaar is geboekt inzichtelijk wordt. Afgelopen fokwaardendraai (april 2025) heeft deze genetische basisaanpassing weer plaats gevonden.
Wat houdt de genetische basisaanpassing in en waarom hebben we het nodig?
Een genetische basisaanpassing is een aanpassing van de voorspelde fokwaarden voor alle dieren in een bepaald ras. Deze wijziging zet de gemiddelde fokwaarde voor elk kenmerk binnen een referentiepopulatie terug op nul. De vorige referentiepopulatie bestond uit koeien geboren in 2015. Vanaf april 2025 bestaat de referentiepopulatie uit dieren geboren in 2020. Hun gemiddelde fokwaarde wordt nu de nieuwe referentiebasis.
Deze korte video, gemaakt door de National Association of Animal Breeders (NAAB), legt duidelijk en beknopt uit wat een basisaanpassing is en waarom we die nodig hebben.
Grote genetische vooruitgang geboekt, vooral op productie
Wereldwijd hebben we veel genetische vooruitgang geboekt de afgelopen 5 jaar!
Nog nooit eerder in de recente geschiedenis was de vooruitgang zo groot. Dat betekent dat we zullen moeten wennen aan een nieuwe norm voor de meeste fokwaarden, omdat ze er beduidend anders uit zien dan voorheen.
Opvallend is dat de basisaanpassing voor de fokwaarde productie in het Holstein ras hoog is, namelijk 752 pond. Dat betekent dat op onze nieuwe stierenkaart in de kolom van fokwaarde Lbs Melk alle cijfers 752 ponden lager liggen. Was u bijvoorbeeld gewend stieren te kiezen die rond de 1000 pond melk lagen, dan liggen deze stieren nu dus rond de 348 pond. Dit wil dus niet zeggen dat de dieren slechter zijn dan voorheen. Deze verschuiving komt, omdat alle dieren nu worden vergeleken met de referentiekoeien geboren in 2020, die genetisch superieur zijn t.o.v. de referentiekoeien geboren in 2015.

Niet alleen op liters, maar ook op kg vet en eiwit is flinke vooruitgang geboekt de afgelopen 5 jaar. De genetische basisaanpassing zorgt dus ook voor flink lagere cijfers bij de fokwaarden Lbs Vet en Lbs Eiwit.
De grafieken hieronder tonen de basisaanpassingen voor 2025, 2020, 2015 en 2010 voor de fokwaarden Lbs Melk, Lbs Vet, Lbs Eiwit, Levensduur (PL), Dochtervruchtbaarheid (DPR), Vruchtbaarheid bij koeien (CCR), Vruchtbaarheid bij pinken (HCR) en Celgetal (SCS).

Deze grote genetische vooruitgang van ongekend niveau in de afgelopen 5 jaar kan worden verklaard door de inzet van genomics. De verwachting is dat ook voor de komende 5 jaar een flinke genetische vooruitgang wordt verwacht door de trend om meer gesekst sperma in te zetten, hetgeen ervoor zorgt dat fokdoelen sneller bereikt worden.
Opgemerkt moet worden dat de basisaanpassing voor afkalfkenmerken pas in augustus 2025 zal plaatsvinden en nu dus nog ongewijzigd zijn.
Meer informatie
Meer informatie over de US genetische basisaanpassing vind je op de website van de CBCD (Council on Dairy Cattle Breeding) https://uscdcb.com/basechange. Of vraag je Alta-adviseur om de nieuwe normen voor de fokwaarden en de updates van de genetische basisaanpassing beter te begrijpen.