De Alta 4-EVENT COW

Maak kennis met koe 5677.

Ze is gehuisvest op een bedrijf met 260 melkkoeien, waar wordt samengewerkt met Alta Genetics. Een Alta PREG herdmanager heeft de gehele reproductie van de veestapel in handen. Op het melkveebedrijf wordt koe 5677 drie keer per dag gemolken in een 2×20 zij aan zij melkstal.

Ze krijgt een uitgebalanceerd rantsoen en wanneer ze niet vreet, spendeert ze haar tijd in een vrijloop stal met comfortabele diepstrooiselboxen. Momenteel zit koe 5677 in haar tweede lactatie. Bij Alta is ze, wat wij noemen een 4-momenten koe, oftewel 4-EVENT COW.

Wat is een Alta 4-EVENT COW?

Wanneer je kijkt naar een koe in DairyComp of een ander management programma, heeft een 4-momenten koe slechts vier belangrijke gebeurtenissen gedurende haar lactatie:

  1. VERS
  2. GEINSEMINEERD
  3. DRACHTIG
  4. DROOG

In het geval van 5677, betekent dit dat ze een levend kalf ter wereld heeft gebracht zonder problemen. Ze heeft geen melkziekte of ketosis gehad en ze heeft niet aan de nageboorte gestaan. Stofwisselingsziekten hebben niet plaatsgevonden en haar dus niet belemmerd na het kalven. Doordat ze geen problemen heeft gehad is er geen sprake van behandelkosten.

Na een vrijwillige wachtperiode van 60 dagen is 5677 geïnsemineerd. Omdat de status GEINSEMINEERD slechts één keer staat genoteerd in haar koekaart, weten we dat het slechts één rietje heeft gekost.

Vervolgens is ze drachtig verklaard. Dit komt ook te staan in haar koekaart. Dit is alleen mogelijk omdat ze geen vroege embryonale sterfte of abortus heeft gehad. Ook heeft ze verder geen vruchtbaarheidsproblemen gehad.

De vierde en laatste gebeurtenis van 5677 haar lactatie is de droogstand. Op haar koekaart te zien als DROOG. Dit betekent dat er verder geen aanhoudende problemen zijn geweest, gedurende haar lactatie. Ze deed zoals gewoonlijk haar werk, tot het moment ze droog gezet moest worden als voorbereiding op haar volgende lactatie.

Wat mist er?

Je vraagt je nu misschien af wat er mist in de koekaart van 5677. Natuurlijk zijn er meer gebeurtenissen gedurende de lactatie van een koe. Zoals het verwisselen van groep, het bekappen van de klauwen, eventuele vaccinaties en extra scans om de dracht nogmaals te bevestigen.

Maar wat echt ontbreekt bij een 4-momenten koe zijn de tegenslagen. De kosten en tijdrovende problemen die de algemene winstgevendheid van de veestapel verlagen. Een 4-momenten koe als 5677 krijgt geen mastitis. Ze wordt niet kreupel en ze aborteert haar kalf niet gedurende de dracht. Ze krijgt geen ziektes, infecties en problemen die kunnen zorgen voor hoofdpijn bij de beste veehouders.

Meer koeien als 5677

Koe 5677 is niet alleen een 4-momenten koe. Ze is een winstgevende koe. Denk maar eens na over de tijd, het geld en niet te vergeten de rust die je hebt met een 4-momenten koe. Van zulke koeien heb je het liefst een stal vol. Een veestapel vol met 4-momenten koeien, oftewel 4-EVENT COWS bespaart op kostbare behandelingen en levert meer op doordat de melkproductie niet zal zakken door gezondheidsproblemen.

Wilt u meer weten over de 4-EVENT COW? Uw accountmanager vertelt u er graag meer over!

On Key

Related Posts