4 dingen die u moet weten over de nieuwe update van de TPI-formule

De formule van de TPI index is gewijzigd. Hoewel de veranderingen niet ingrijpend zijn, is het belangrijk dat u op de hoogte blijft van deze updates, vooral wanneer u de TPI gebruikt bij het vaststellen van uw genetisch plan.

WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN?

1. De verhouding tussen vet en eiwit is nu gelijk

Eerder werden kilo’s eiwit gewogen op 21% van de totale index, terwijl kilo’s vet werden gewogen op 17%. Door de marktomstandigheden zijn deze gewichten nu gelijk, elk 19%.

2. De CDCB-gezondheidskenmerken zijn nu opgenomen in de TPI index

Binnen de categorie gezondheidskenmerken van TPI ziet u nu dat de zes CDCB-gezondheidskenmerken (resistentie tegen mastitis, slepende melkziekte, aan de nageboorte staan, baarmoederontsteking, gedraaide lebmaag en melkziekte) zijn opgenomen. De Holstein Association heeft de zes kenmerken gecombineerd tot één economische index, die 2% van het totale gewicht van de TPI-formule bijdraagt.

Dit gewicht van 2% komt in wezen door het verwijderen van 1% gewicht uit SCS (Celgetal) en 1% gewicht uit DCE (Afkalfgemak). Dit is logisch, omdat de zes gezondheidskenmerken zowel verantwoordelijk zijn voor resistentie tegen mastitis, als voor andere stofwisselingsziekten die meestal voorkomen bij het afkalven.

3. Foot & Leg Composite (FLC) legt nu nadruk op zijaanzicht achterbenen

Het Holstein ras gaat in de richting van iets te rechte benen. Om dit kenmerk te helpen corrigeren, wordt het zijaanzicht van de achterbenen nu opgenomen als onderdeel van de FLC (samengestelde index voor klauwen en benen). Stieren met iets kromming in de benen worden dus hoger gewaardeerd.

4. Er komt 1% minder gewicht op exterieur en 1% meer gewicht op gezondheid

Omdat het creëren van gezonde, probleemloze koeien een doel is dat alle fokkerijorganisaties delen, heeft Holstein USA besloten om 1% van het gewicht van Melktype (Dairy Form) in de exterieurcategorie TPI te verplaatsen naar Productive Life, binnen de categorie gezondheid. Met die verschuiving worden hier de nieuwe categoriegewichten van TPI getoond. Extra updates die de Holstein Association USA heeft gedaan aan de TPI-formule zijn als volgt:

  • De vruchtbaarheidsindex bevat nu het kenmerk ALVA, oftewel Afkalfleeftijd Vaarzen (Early First Calving)
  • De standaarddeviaties voor kenmerken worden bijgewerkt

Dus wanneer de TPI index past binnen uw genetisch plan, zorg er dan voor dat u weet wat TPI inhoudt, zodat u ervoor zorgt dat u genetische vooruitgang blijft boeken in de richting van uw unieke fokdoelen.

On Key

Related Posts