Van Advantage stier tot fokstier, welke opties zijn er voor u?

Door genomics kunnen we veelbelovende stieren met vertrouwen eerder gebruiken! U kunt ervan uitgaan dat deze stieren hun genetische beloften zullen nakomen, omdat genomics direct een betrouwbaarheid van bijna 70% heeft voor productie-, gezondheids- en exterieurkenmerken.

Nu vraagt u zich misschien af, welke stappen een genomic stier doorloopt alvorens hij fokstier wordt. Wij zetten de verschillende opties voor u op een rijtje!

Alta ADVANTAGE

Onze nieuwste genomic stieren zijn alleen beschikbaar voor onze Alta ADVANTAGE partnerbedrijven. Deze ADVANTAGE stieren hebben ieder verschillende kwaliteiten en daardoor zijn er voor elk specifiek genetisch plan genomics stieren beschikbaar.

Nieuwe, jonge stieren produceren nog niet genoeg sperma om voor alle bedrijven wereldwijd beschikbaar te zijn. Dus terwijl wij de spermavoorraad opbouwen, geven wij onze loyale Alta ADVANTAGE partnerbedrijven eerder toegang tot deze nieuwe topstieren, die het best passen bij hun bedrijfsspecifiek genetisch plan.

G-STARS

Wanneer een stier genoeg rieten heeft geproduceerd, wordt hij toegevoegd aan de G-STAR stierenlijst. Na de laatste fokwaardedraai hebben wij een groot aantal nieuwe G-STAR stieren toegevoegd, die eenvoudig beschikbaar zijn voor iedereen. Deze groep bestaat uit verschillende stieren met uitschieters voor alle verschillende productie-, gezondheids- en typekenmerken. Uit deze lijst kunt u een geweldige selectie stieren vinden, die past bij uw genetisch plan.

FUTURE STARS

Ongeveer een jaar nadat een stier voor het eerst op de markt komt, hebben wij resultaten beschikbaar over zowel de stiervruchtbaarheid als het geboortegemak. Wij verzamelen deze data, analyseren de resultaten en kennen de FUTURE STAR onderscheiding toe aan stieren die zichzelf bovengemiddeld bewezen hebben op bevruchtend vermogen en beter scoren op geboortegemak.

In deze fokwaardedraai hebben 13 stieren de FUTURE STAR status gekregen. Dit betekent dat zij genoeg drachtigheidsdata beschikbaar hadden om hun hoge fertiliteit CONCEPT PLUS status te bewijzen. Daarnaast hadden zij ook genoeg nakomelingen om hun geboortegemak aan te tonen.

FUTURE STAR stieren zijn dé optie als u de voordelen wilt hebben van topgenetica, maar de voorkeur geeft aan de extra betrouwbaarheid van bewezen stiervruchtbaarheid en geboortegemak. Doordat u niet de nieuwste stieren gebruikt heeft u wellicht wat lagere scores voor productie en gezondheid vergeleken met de G-STAR of ADVANTAGE stieren, maar u daarentegen heeft u meer kans op een drachtigheid en een levend kalf heeft door een gemakkelijkere afkalving. Vanwege het bewezen geboortegemak, zijn FUTURE STARS de ideale optie om te gebruiken voor pinken.

Nu u weet wat het verschil is tussen deze opties en bekend met de vooruitgang die een stier kan maken als hij volwassen wordt, hebben wij het gemiddelde genetische niveau van elke groep in de tabel hieronder gezet. U kunt zien dat de nieuwste, Alta ADVANTAGE stieren de hoogste genetische gemiddeldes hebben, gevolgd door de G-STAR stieren en daarna door de hoog betrouwbare FUTURE STARS.

 

TPI

 

Melk

 

Vet

 

Eiwit

 

Tot. Ext. (PTAT)

 

Uier (UDC)

 

Beenwerk (FLC)

 

Geboortegemak (SCE)

 

Levensduur (PL)

 

Dochtervruchtbaarheid (DPR)

 

Celgetal (SCS)

 

ADVANTAGE

2743

1567

77

58

2.06

2.12

1.30

7.1

8.1

3.0

2.80

 

G-STAR

2633

1611

72

58

1.76

1.72

1.09

6.9

6.8

2.3

2.86

 

FUTURE STAR

2547

1362

65

50

1.48

1.59

1.00

6.4

6.8

2.1

2.78

Het is ook belangrijk om te realiseren dat elke stier die op onze fokstierenlijst (dus dochtergetest) staat, ooit op de genomics lijst stond. De overgang van genomicsstier naar fokstier is significant voor onze huidige favoriete genomics stieren. Elke fokwaardedraai zien wij dat onze genomics stieren hun aanvankelijke voorspellingen waarmaken en uiteindelijk als fokstier hun succes voortzetten.

Met dat in gedachten, kunt u vertrouwen hebben in het gebruiken van een selectie stieren van de Alta ADVANTAGE, G-STAR of FUTURE STAR lijst. U kunt uw toekomstige winstgevendheid optimaliseren door het gebruik van een selectie stieren die past bij uw bedrijfsspecifieke doelen voor productie, gezondheid en exterieur.

Binnenkort verschijnt onze nieuwe stierenkaart met hierin een overzicht van onze genomic stieren en fokstieren. Ook treft u een overzicht aan van de Advantage stieren die exclusief voor Advantage deelnemers beschikbaar zijn. Wilt u meer weten over onze Advantage stieren, G-STARS, FUTURE STARS en fokstieren? De status van elke stier kunt u terugvinden in onze Bullsearch of informeert u bij onze accountmanagers.

On Key

Related Posts