PEAK programma piekt

Het Alta-aanbod werd na de augustusdraai weer uitgebreid met een reeks interessante stieren om komend najaar in te zetten. Alta profileert zich al jaren als vruchtbaarheidsspecialist. Onze best bevruchtende stieren krijgen het ConceptPlus-label. Het vernieuwde ConceptPlus zorgt voor nog meer drachten. Lees hier meer over ons vernieuwde ConceptPlus model. Het Amerikaans stamboek heeft zijn rekenmodel voor fokwaardenschatting verder geoptimaliseerd. Onder meer de fokwaarden voor dochtervruchtbaarheid (DPR) en Net Merit (NM$) zijn aangepast. Dit heeft uiteraard ook invloed op de TPI-fokwaarde. Alle stieren boeken  gemiddeld 1,4 DPR en 25 punten TPI winst. Deze aanpassingen hebben geen invloed op de genetische aanleg van de stieren. Enkel het rekenmodel werd aangepast.

Sinds zijn eerste dochters vorige zomer aan de melk kwamen, heeft AltaSPRING zijn fokwaarden voor productie en exterieur steeds verder verstevigd. Ronduit subliem zijn de ondiepe en sterk aangehechte uiers met een indrukwekkende achteruier. AltaSPRING behoudt  ook moeiteloos zijn status van hoogste uierstier in de Amerikaanse top 100 TPI-lijst.

Gezondheidsspecialist AltaSABRE debuteerde in april als fokstier. Met 300 extra dochters stijgt zijn TPI mooi door. Voor melk levert hij wat in, maar door een flinke stijging van de gehalten boekt hij een winst van  +7 lbs vet en eiwit. Voor gezondheidskenmerken weet AltaSABRE zich echt te onderscheiden. In de Amerikaanse top 100 TPI-lijst  is hij de stier met de hoogste levensduur (7.7 PL) én het laagste celgetal (2.48 SCS). Duurzame en makkelijk te managen koeien zijn het handelsmerk van AltaSABRE. Met zijn foutloze onderbalk kan deze vaarzenstier breed ingezet worden. AltaSABRE blijft ook gesekst beschikbaar.

Na zijn sterke stijging tijdens de vorige fokwaarde trekt AltaHOTROD zijn stijgende lijn gewoon door. Sinds zijn debuut als fokstier is vooral zijn productie-aanleg flink gestegen. Hierdoor noteert zijn TPI niveau als geteste stier maar liefst 235 punten hoger dan vorig jaar als genomic stier. AltaHOTROD is de ideale  mix van extra frame en een hoge productie-aanleg. Deze vaarzenstier blijft ook gesekst beschikbaar.

De augustusdraai is voor AltaCORNELL de derde draai als fokstier en telkens wist hij een mooie winst te boeken voor productie en exterieur. Deze hoge productiestier geeft gemiddeld ontwikkelde dochters met een foutloze onderbalk voor uier en benen. Opvallend zijn de hoge en brede achteruiers.

11HO11440 AltacORNELL
owner: Cottonwood Dairy; South Wayne, WI
reprint #HFL16970

Het PEAK programma levert opnieuw een selectie interessante genomic stieren. Deze maal komen onder andere een aantal hoge zonen van AltaROBSON (Rubicon x Bob) en PEAK Hotline beschikbaar. Deelnemers van het Alta Advantage programma kunnen deze topstieren als eerste inzetten. Binnen dit programma staat uw fokdoel centraal. De groep hoge genomic stieren die het best aansluit bij uw eigen fokdoel wordt beschikbaar gesteld. Deze aanpak garandeert u de hoogste genetische vooruitgang. Hierdoor wordt uw fokdoel sneller bereikt. Uw Alta-vertegenwoordiger zorgt voor een vloeiende implementatie van uw genetisch plan. We evalueren bovendien uw resultaten om er zeker van te zijn dat de genetische vooruitgang aansluit bij uw keuze.

On Key

Related Posts