Een geweldige indexdraai voor Alta Nederland…

Een geweldige indexdraai voor Alta Nederland, met maar liefst drie stieren in de top 10 van de lijst zwartbonte dochtergeteste stieren op NVI basis. AltaRABO is aanvoerder van de lijst met 365 punten. De AltaRabo-dochters zijn uniform en voorzien van beste uiers en benen met een goede speenplaatsing. Daarbij zijn ze prettig in de omgang en bijzonder persistent. ‘Ik hoor dat veehouders het fijn vinden om deze koeien te melken’ zegt onze accountmanager en fokkerijspecialist Herbert Ruesink.

In Nederland zijn er al ruim negenhonderd dochters van deze stier aan de melk. ‘Voor ons is deze stier eigenlijk niets nieuws, we weten wat voor dochters hij geeft’, vertelt Ruesink.

Als internationale fokkerij organisatie werkt Alta altijd met Amerikaanse fokwaarden. Voor sommige melkveehouders is het lastig inzicht te krijgen in deze cijfers*. Echter zoals nu weer blijkt uit deze indexdraai passen Alta’s stieren perfect in de Nederlandse stallen en komen ook op NVI basis prima voor de dag. Naast AltaRABO staan ook AltaBANCO en AltaTUSCAN in de top 10. AltaTUSCAN, stier uit ons PEAK programma, past prima in het huidige fosfaattijdperk. Niet alleen verhoogt deze stier de gehalten, maar zorgt daarnaast ook voor een grotere melkplas. AltaBANCO blinkt uit in gezondheid en is koploper op vruchtbaarheid.

In de US kreeg AltaTOPSHOT zijn eerste dochters aan de melk en deze stuwen zijn fokwaarde naar de absolute top. AltaTOPSHOT staat voor extreme productie-aanleg (178 lbs vet + eiwit) gecombineerd met hoge gezondheidscijfers en functioneel exterieur. Zijn gemiddeld ontwikkelde dochters hebben een zeer hoge aanleg voor zowel levensduur, celgetal als dochtervruchtbaarheid. Zijn  lage score van 5,9% voor geboortegemak maakt deze topper uitermate geschikt voor gebruik aan vaarzen. Kortom AltaTOPSHOT staat voor duurzame, gezonde en probleemloze koeien.

De veel gebruikte AltaAMULET debuteerde in april als fokstier en met toevoeging van extra dochters weet hij zijn hoge niveau goed te behouden. Deze sterke uiervererver stijgt zelfs nog door voor melk tot 2069 lbs. AltaAMULET behoudt zijn  status van topbevruchter : zowel voor conventioneel als gesekst sperma draagt hij het ConceptPlus label. Uit het PEAK-programma komt de complete PEAK AltaABBA beschikbaar Deze breed inzetbare, hoge productie-stier geeft vaarzen met veel frame, goede uiers en uitstekend beenwerk. Zijn gunstige score voor geboortegemak wat gebruik op vaarzen toelaat, gecombineerd met hoge scores voor alle gezondheidskenmerken maken het plaatje helemaal compleet.

Net als na vorige april-draai doet zich een daling voor van de fokwaarde  dochtervruchtbaarheid (DPR). Seizoenseffecten die deze fokwaarde beïnvloeden lagen aan de basis van de DPR schommelingen. Uit testen blijkt nu dat de inmiddels aangebrachte aanpassingen in het evaluatiemodel deze seizoenseffecten zo goed als volledig uitschakelen.  Door deze aanpassing zien we nu na de augustusdraai een DPR daling van -0,68 bij de hoogste fokstieren en -0,99 bij de hoogste genomic stieren. Deze veranderingen zullen vruchtbaarheidscijfers opleveren die aanzienlijk stabieler en nauwkeuriger zijn in toekomstige index-aanpassingen.

De uitslag van deze indexdraai is een bevestiging, dat de stieren van Alta het erg goed doen, zowel in Nederland als wereldwijd. De nieuwste generatie stieren met zelfs een veel hogere TPI dan AltaRABO beloven veel goeds voor de toekomst. Bekijk hier onze nieuwe Update stierenkaart met hierop al onze vertrouwde fokstieren en genomic toppers.

Melkveehouders in Nederland en Vlaanderen, bedankt voor het vertrouwen!

*Wilt u meer uitleg over de Amerikaanse fokwaarden, klik dan HIER.

On Key

Related Posts