Stieraanbod verder uitgebreid

NIEUWKOMERS UIT HET PEAK PROGRAMMA

Uit het PEAK programma komen een aantal complete, breed inzetbare Genomic Stars vrij beschikbaar. AltaHOTHAND is een PEAK Hotline-zoon met hoge productie-cijfers die veel openheid vererft. Zijn hoge scores voor uier, benen en kruisvorm laten een breed gebruik toe. Deze vaarzenstier heeft tevens een hoge aanleg voor alle gezondheidskenmerken.

Nog een nieuwkomer is de bijzonder complete AltaMAUI. Deze hoge productie-stier fokt goed uitgebalanceerde framekenmerken. Met dergelijke sterke onderbalk voor alle uier- en beenkenmerken past hij in heel veel fokdoelen. AltaMAUI is een vaarzenstier die gesekst beschikbaar is en wordt aanbevolen voor gebruik op Mogul-lijnen, net als AltaALTUVE RC. Deze laatste komt heel binnenkort ook gesekst beschikbaar.

ALTA AMULET MEEST GEBRUIKTE ZWARTE IMPORTSTIER IN VLAANDEREN

AltaAMULET is een van de eerste stieren uit het PEAK programma die de fokstierstatus bereikt. Binnen PEAK worden continu de allerhoogste donoren opgespoord. De moeder van AltaAMULET behoorde destijds tot de TOP 3 gTPI en kreeg binnen PEAK alle kansen met gekend succes. AltaAMULET biedt u het complete pakket van een hoge productie-aanleg, sterk all-round exterieur en goede gezondheidseigenschappen. Nederlandse en Vlaamse melkveehouders zetten hem al flink in. Het afgelopen KI-jaar was AltaAMULET de meest gebruikte zwartbonte importstier in Vlaanderen. Later dit jaar komen zijn eerste dochters aan de melk. Hij fokt bovengemiddeld ontwikkelde dochters met een correct kruis die de benen goed gebruiken. Meest opvallend is de sterke uiervererving van deze hoge productiestier. Met name de vooruieraanhechting en achteruierhoogte en -breedte zijn  werkelijk subliem. Zijn niet te nauwe speenplaatsing maakt hem uitermate robotgeschikt. AltaAMULET bevrucht  goed (ConceptPlus) en is gesekst beschikbaar. Ook met gesekst sperma behoort hij tot de betere bevruchters (511 ConceptPlus).

TOP FOKSTIEREN

AltaSABRE blijft de beste keuze voor wie binnen zijn fokdoel veel nadruk legt op gezondheidskenmerken. Zowel voor levensduur (PL 7.9), dochtervruchtbaarheid (DPR 4.7) als uiergezondheid (2.45 SCS) handhaaft hij zich in de hoogste regionen. Het  TPI niveau van deze vaarzenstier is mooi gestegen sinds zijn debuut als fokstier een jaar geleden. Met zijn foutloze exterieuronderbalk is AltaSABRE breed inzetbaar.

AltaSPRING blijft de logische keuze als in uw bedrijfsfokdoel de uierverbetering voorop staat. Zijn dochters zijn voorzien van een hoog opgehangen uier die vooraan zeer goed zijn aangehecht. Zijn  sterkste punt is ongetwijfeld de achteruiervererving. Wat deze stier bijbrengt aan achteruierhoogte en -breedte is verbluffend. Zijn foutloze onderbalk maakt hem een makkelijke partner voor veel koeien.

AltaHOTROD blijft de fokstier bij uitstek voor veehouders die op zoek zijn naar extra frame. Typerend zijn met name inhoud en lengte in combinatie met een hellend kruis. De hoge productie-aanleg van 2141 lbs melk  met 143 lbs vet en eiwit maakt deze stier uitermate aantrekkelijk. Deze framestier is bovendien geschikt als vaarzenstier en is gesekst beschikbaar.

NIEUWS OVER DE FOKWAARDEN

De trend in de afgelopen jaren laat zien dat stieren de neiging hebben om elke aprildraai te dalen voor dochtervruchtbaarheid (DPR). Die daling wordt gevolgd door een vergelijkbare toename van DPR tijdens de volgende indexaanpassingen van augustus en december. Over het geheel genomen daalden zowel de dochtergeteste als de genomic stieren. De jongste stieren daalden wat meer dan de oudere. De fokstieren daalden ongeveer 0,2 voor DPR, terwijl de jongste stieren zowat 1,0 DPR inleverden.

On Key

Related Posts