AltaSPRING bewijst zichzelf met een sterk debuut als dochtergeteste stier

Eén van de befaamdste Amerikaanse embryodonors in de jaren ’80 was de Tony-dochter Rilara Mars Lavena EX-91. Ook haar kleindochter CMV Melwood Mimi was een zeer populaire embryodonor. Zes generaties later komen we uit bij de moeder van de bekende Europese Mogul-zoon Westenrade AltaSPRING. Hier is zijn verhaal.

Uit: Holstein International November 2017 Door: DOUG SAVAGE

In augustus 2014 zorgde AltaSPRING’s fokwaarde van 2589 gTPI ervoor dat hij de 6e plaatse op de DNA lijst wist te behalen. Toen zijn kalveren geboren werden, bevestigden hun genomic indexen hem als één van de belangrijkste stiervaders van dit tijdperk. Nu heeft hij voor het eerst dochterfokwaarden en zijn TPI van 2622 plaatst hem op nr.8 in de lijst in de VS. AltaSPRING is gefokt in de Westenrade veestapel in Nederland, en onderscheidt zich van de vele andere Mogul-zonen door zijn ongebruikelijke vaderlijn. Zijn moeder is namelijk een Gerard-Mascol-Laudan-Convincer-Airliner-Mountain-Melwood-Secret. Het is een voornamelijk Duitse pedigree met alleen een Nederlandse moeder, en de familie is verder te herleiden tot de Amerikaanse koe Las Ravena. Hoog indexerende familieleden van hem in Duitsland zijn populaire outcross stiermoeders geweest, met als meest opmerkelijke daarvan WEH Bronco Jill, een voormalige nr.1 RZG koe. De Masterrind-stier Genesis (132 RZG) heeft dezelfde afstamming als AltaSPRING’s moeder: hij is een Gerard uit WEH Jenna, een volle zuster van de grootmoeder. Een andere stier uit deze familie was NOG Mato (128 RZG), een volle broer van de grootmoeder. Een verre tak uit deze familie heeft veel bereikt in de VS, en stamt af van een volle zuster van CMV Melwood Mimi. Een achterkleindochter van die koe was Seagull-Bay Oman Mirror, de moeder van Robust. Meer recentelijk bracht die tak de geweldige fokkoe Miri voort, de moeder van Jedi en Jett en ook van de huidige Canadese nr.1, Biggie. De Canadese stieren Progenesis Midnight (3506 gLPI), Cranberry (3434 gLPI) en Modulo (3434 gLPI) komen ook uit deze lijn.

ACHTERUIERS

David Hill van Alta heeft 30 AltaSPRING-dochters gezien in 10 veestapels: “Het zijn zeer uniforme en gebalanceerde koeien die van voor tot achter breed zijn – bek, voorhand, middenhand en kruis – met een gemiddelde hoogtemaat. De uiers zijn zeer consistent en extreem breed in achteruieraanhechting, en laten een uniforme breedte en welving zien van de achteruier. AltaSPRING-dochters zijn zeer productief maar behouden een goede conditie. De perfect centraal gelegen draaiers zorgen ervoor dat de tamelijk steile benen recht onder de koe staan. Enkele dochters hebben ietwat oplopende kruizen, en bovendien zijn de kortere spenen en de speenplaatsing in overeenstemming met de fokwaarden. Hij past goed op koeien die verbetering nodig hebben in hun achteruier, en die steiler beenwerk met een meer stabiele klauw kunnen gebruiken”.

ZONEN

De hoogste gerangschikte AltaSPRING-zoon is de ST stier Mr Spring Noble met 2902 gTPI. Hij komt uit een kloon van Nightout (Uno x Miss OCD Robust Delicious). Andere zonen met vergelijkbare pedigrees zijn Mr Spring Nightsky met 2816 gTPI (uit Nightout) en Mr Spring Nighthawk met 2812 gTPI (uit een andere kloon van Nightout). Een populaire zoon bij Semex is Silverridge-V Imax (2811 gTPI), die Mogul tweemaal in zijn pedigree heeft, omdat zijn moeder een Mogul-dochter is van Velthuis Snow Evening, uit de Lead Mae-familie. De Select-stier OCD Slamdunk (2774 gTPI) is een andere prominente zoon en heeft een Supersire-Robust-Planet uit de Rudy Missy-familie als moeder.

MODERNE FRAMES

De fokwaarden van AltaSPRING volgen het Mogul-patroon, met steil beenwerk en korte spenen. Net als zijn vader is hij gemiddeld voor celgetal. Zijn levensvatbaarheids-cijfer van -1.6 is een significante verbetering ten opzichte van Mogul’s score van -3.9. Mike Menendez van Alta heeft ook een aantal dochters gezien en vat samen: “Ze hebben moderne frames en een gemiddelde hoogtemaat – echt een kenmerk van melkkkracht – en excellent beengebruik. Ze zijn geboren om veel melk te geven en lang mee te gaan”.

Foto: AltaSPRING’s moeder, Westenrade Carrera VG-85: ze produceerde 10.325 kg melk met 3.7% vet en 3.4% eiwit in 305 dagen op een leeftijd van 2.03.

  • WEH Jessi VG-87 (Wa-Del Convincer)
  •          
  • NOG Jessica VG-88 (Laudan)
  •           ↓
  • WEH Jenn 10 VG-86 (Mascol)
  •          
  • Westenrade Carrera VG-85 (Schillview Oman Gerard)
  •          ↓
  • Westenrade AltaSPRING (Mountfield SSI DCY Mogul)

 

Bekijk de meest recente fokwaarden van AltaSPRING hier.

Download het originele artikel uit de Holstein International hier.

 

 

On Key

Related Posts