De Amerikaanse fokkerij loopt steeds verder vooruit op de rest van de wereld. Dit zijn de redenen waarom de VS met de genetische vooruitgang hard doorstoomt en andere fokkerijlanden achter zich laat.

DIT ZIJN DE REDENEN:

1. Amerika is wereldwijd de marktleider in fokkerij en het thuisgebied van de grootste en leidende fokkerij organisaties. De concurrentie is er scherp.

2. Het land heeft de grootste en meest actieve fokveepopulatie, vooral in de top.

3. Grote melkveebedrijven zorgen voor betrouwbare data; veel bedrijfsgenoten en een eerlijke, harde competitie. Meer dan de helft van de koeien staat op bedrijven met meer dan 1000 koeien.

4. Het is een open markt waarin op beleidsgebied en ontwikkeling van fokwaarden volledig wordt samengewerkt. Hiermee worden onderzoeksgelden maximaal benut.

5. Amerika heeft de grootste referentie populatie van de hele wereld, met nu bijna 4 miljoen geteste dieren, en met gegevens uit één en hetzelfde systeem zorgt dit voor hoge betrouwbaarheid van de genomics fokwaarden.

6. Er is een duidelijke vise voor verdere kansen en mogelijkheden met de nieuwe DNA technologiën en steeds sneller toenemende kennis op dit terrein.

7. Er is een volledig onafhankelijk rekencentrum, USDA, wat in handen is van de Amerikaanse overheid.

 

 

 

8. In de laatste 10 jaar zijn dankzij de genomic technologie zeker 10 fokwaarden, met name voor gezondheidskenmerken, toegevoegd.

EN DIT DE GEVOLGEN:

1. De genetische vooruitgang is snel en stabiel.

2. Nieuwe, jonge stieren starten al met 76% betrouwbaarheid.

3. Boeren hebben er vertrouwen in en maken enthousiast gebruik van de hoge, nieuwe, jonge stieren. Inmiddels is in Amerika meer dan 70% van alle gebruikte stieren een jonge stier met alleen ouder en genomic informatie.

4. Van de jonge stieren blijft, na het verkrijgen van dochterinformatie, 95% hoger scoren dan hun directe concurrenten bij de oudere stieren en de resultaten zijn duidelijk zichtbaar.

5. Gemiddelde bedrijfsproducties van 45 kg melk en meer per koe per dag beginnen steeds normaler te worden. De hoogste bedrijven, met grote aantallen koeien, zitten inmiddels boven de 50 liter gemiddeld.

6. Koeien kunnen de hoge producties makkelijker aan, wat zich uit in minder gezondheidsproblemen en een verbeterde levensduur. De genetische vooruitgang van de productieve levensmaanden is nu 2x zo hoog dan bij de vorige basisaanpassing, waardoor het effect van genomics bij dit kenmerk hard doordrukt.

7. Ook fitness kenmerken zitten weer sterk in de lift.

8. Voorspellingen van de impact van de huidige genetische trend laten zien dat koeien kleiner worden en sterk toenemen in potentiële levensduur. Met name door sterk verbeterde vruchtbaarheid en minder gezondheidsproblemen. Daarnaast zullen ze veel meer kg vet en eiwit produceren met hogere gehalten. De berekeningen laten zien dat de potentie van de melkkoe nog lang niet is bereikt.

 

 

Amerikaanse fokkerijorganisaties zijn altijd leidend geweest en dit zal zich in de komende jaren alleen maar versterken.

Bent u geïnteresseerd naar de achtergrond van bovenstaande kijk dan naar verschillende presentaties op de site van het rekencentrum in Amerika door te klikken op deze link: https://aipl.arsusda.gov/publish/present.htm

Heeft u nog vragen? Stel ze rechtstreeks aan [email protected] of neem contact op met uw accountmanager.